Ένας ζωγράφος-ακροβάτης - ΜΝΗΜΟΤΕΧΝΕΙΟΝ

 

Ζωγράφος - ακροβάτης: Ιωσήφ Φαβερώ

 

    « Ζωγράφος λίαν γνωστός, ο Ιωσήφ Φαβερώ, απέθανεν εσχάτως εν ΙΙαρισίοις.

    Εκτός της φήμης του ως τοπειογράφου, εθεωρείτο και ως δεξιώτατος ακροβάτης!

    Όταν ήτο πολύ νέος, είχεν εργασθή ως κλόουν εις εν των καλλιτέρων ιπποδρομίων. Εν ηλικία εικοσιδύο ετών, διαρκούσης μιάς παραστάσεως, έπεσεν από του γυμναστικού τραπεζίου και εν μέσω της γενικής φρίκης των θεατών, εκτύπησεν εις το έδαφος, μείνας αναίσθητος.

    Έμεινεν επί τινας μήνας εις το νοσοκομείον. Όταν εθεραπεύθη, ησθάνθη ακατάσχετον κλίσιν προς την ζωγραφικήν. Αλλά δεν ηδύνατο να λησμονήση και τον ακροβάτην.

    Πολλάκις εργαζόμενος εις καλ­λιτεχνικάς τοιχογραφίας και θέλων να κατέλθη από του ύψους εις το οποίον ειργάζετο, έκαμνεν εν τολμηρόν «θανάσιμον πήδημα» και ευρίσκετο όρθιος εις την γην. Ηρέσκετο να πηδά από το τράμ, όταν τούτο έτρεχεν εν πλήρει ταχύτητι.

   Ημέραν τινά παρουσιάσθη εις την επιτροπήν της Καλλιτεχνικής Εκθέσεως κομίζων δύο έργα του. Η επιτροπή την στιγμήν εκείνην ελάμβανε το αναψυκτικόν της εις τον εξώστην. Είδε τα έργα του νεαρού, ακόμη ζωγράφου και μετά πρόχειρον εξέτασιν απέρριψε ταύτα.

   Όπως ήτο, με τους δύο πίνακας υπό μάλης, ο νεαρός ζωγράφος επήδησεν από τον εξώστην εις τον κήπον της Εκθέσεως!  Η Επιτροπή έσπευσε να τον καλέση αμέσως και να δεχθή τα έργα του. »

 

/ - πηγή: περ. «Πινακοθήκη», Έτος ΙΗ, τεύχος 206-207, Απρίλιος-Μάϊος 1918, στήλη: Ποικίλη Σελίς, (σ. 22).  



ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΚΔΟΘΕΝΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΕΡΙ ΑΘΛΗΤΩΝ ΑΚΡΟΒΑΤΩΝ

ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΩΜΗΣ 







     Λόγος Έμφρων

logosemfron.blogspot.com