Ένας ερασιτέχνης ηθοποιός με πάθος - ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ - 1923 - ΜΝΗΜΟΤΕΧΝΕΙΟΝ

 

Ένας ερασιτέχνης ηθοποιός με πάθος

 

 

   « ΑΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1921 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ.

     Οι παλαιότεροι εκ ιων κατοίκων της Πόλεως Κυθήρων ενθυμούνται, ότι πρό 50ετίας περίπου όμιλος νέων ερασιτεχνών, έπηξε σκηνήν εν αιθούση της οικίας του Ιω. Π. Μασέλου, αποθανόντος πατρός των αδελφών ΓΙαναγιώτου, Σπυρίδωνος και Αποστόλου Μασέλων, και έδωσεν εν αυτή σειράν παραστάσεων ενώπιον ωρισμένου κύκλου οικογενειών της ανωτέρας κοινωνικής τάξεως της Πόλεως.

    Επαίχθησαν δράματα τινά και κωμωδίαι της εποχής, εξ ων ήρεσαν περισσότερον ο «Οδοιπόρος» του Παν. Σούτσου και η «Βαβυλωνία» του Σ. Βυζαντίου.

    ΓΙρωτηγωνίστησαν εις μεν τα δραματικά ο Τζαννάκης Αποστολίδης, ο και οργανωτής των παραστάσεων, εις δε τα κωμικά ο Στέλιος Σαγιάνος.

   Αναφέρεται μάλιστα ότι ο Αποστολίδης με τόσον αίσθημα και πάθος υπεδύθη τον Οδοιπόρον εν τω ομωνύμω δράματι, ώστε εν τη κρισιμωτέρα στιγμή του ρόλου, καθ' ην ο ήρως αυτοκτονεί, παραφερθείς ενέπηξε την μάχαιραν εις το στήθος του και έπεσε πληγείς.

    Η όλως φυσική υπόδυσις ενεθουσίασε το Κοινόν, το οποίον έξαλλον εχειροκρότει, ότε ασθενής φωνή του πληγέντος ήρωος «κατεβάστε την αυλαία» συνοδευομένη υπό ασθενούς σχετικής χειρονομίας έδωσεν εις το νοήμον Κοινόν να εννοήση, ότι κάτι συμβαίνει.

    Η αυλαία  κατεπετάσθη, η παράστασις διεκόπη και ο Αποστολίδης μετά μηνιαίαν περίπου νοσηλείαν ηδυνήθη να εγερθή της κλίνης του και να εξακολουθήση τας διακοπείσας παραστάσεις.

    Αι παραστάσεις εκείναι εδόθησαν κατά την χειμερινήν περίοδον ενός μόνον έτους.»

 

/ - πηγή: ετήσιον περιοδικόν «Κυθηραϊκή Επιθεώρησις», Έτος Α’, 1923, (1 Ιουλίου 1922 – 30 Ιουνίου 1923), τυπογραφείον «Εστία», Κ. Μάϊσνερ και Ν. Καργαδούρη, Εν Αθήναις, τομέας XXVIII: Το Θέατρον, (σ. 221), συντάκτης: Σπυρ. Στάθης, 1923. 







     Λόγος Έμφρων

logosemfron.blogspot.com