Κώστας Προυσής "Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης" (εργοβιογραφική μελέτη 1961) δημοσίευση 1970 περ. "Φιλολογική Κύπρος" ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ

 


Κώστας Προυσής

« Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης »

(αποσπάσματα από τη μελέτη)

(η πρωτότυπη μελέτη στα 1961)

δημοσίευση «Φιλολογική Κύπρος» 1970

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΡΙΤΙΚΗ

 

 

 

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης:

Ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων

 

 

Το έργο:

 

Τα μυθιστορήματα:

   Στά 1879 γράφει τό πρώτο του μυθιστόρημα πού ξέρουμε, τή «Μετανάστίδα», πού δημοσιεύεται σ' επιφυλλίδες στό «Νεολόγο» τής Πόλης. Κ' έπειτα, το ένα μετά τό άλλο τά μυθιστορήματα «Οι 'Έμποροι τών 'Εθνών» τό 1882 στό «Μη χάνεσαι» (μέ περιοδικό ψευδώνυμο Μποέμ), τή «Γυφτοπούλα» τό 1884 στήν «'Ακρόπολη», καί τό «Χρήστο Μηλιόνη» τό 1885 στό».

 

Οι μεταφράσεις:

   Στο μεταξύ προσλαμβάνεται τό 1882 στην «Εφημερίδα» του Κορομηλά ως ταχτικός μεταφραστής, — κι αυτό πιά γίνεται το κύριο του προσοδοφόρου επαγγέλματος: να μεταφράζει, στην «Εφημερίδα» πρώτα, στην «'Ακρόπολη» του Γαβριηλίδη από το 1893, αλλά και σε άλλες εφημερίδες.

   Γιά 25 περίπου χρόνια άπειρες λογοτεχνικές μεταφράσεις του Παπαδιαμάντη άπό τά γαλλικά καί τ' αγγλικά δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό τύπο, μεγάλα έργα και μικρά, μυθιστορήματα, διηγήματα, μελέτες, άρθρα, κ.λπ.

   Ο τελευταίος εκδότης και βιογράφος του Γιώργου Βαλέτα καταγράφει 154 μεταφράσεις του Παπαδιαμάντη πιστοποιημένα, εκατοντάδες όμως ξεχάστηκαν γιατί δεν αναγράφουν όνομα μεταφραστή. Κ' η ειρωνεία είναι πως ο πιο πρωτότυπος Νεοέλληνας συγγραφέας αποζούσε κυρίως από τις δημοσιογραφικές αυτές μεταφράσεις· η πρωτότυπη του εργασία πολύ λίγα του έδινε. Κι ακόμη, ενώ βγήκε από τις μεταφράσεις του και σε βιβλία (από τα οποία τί αυτός δεν πήρε), ο Παπαμάντης όσο ζούσε δεν μπόρεσε να τυπώσει ούτε ένα από τα πρωτότυπα έργα του, μολονότι δυό φορές δοκίμασε. Η μοίρα η εκδοτική στάθηκε πολύ σκληρή για τον Παπαδιαμάντη.

 

 

 

Τα διηγήματα:

 

    Στις 26 Δεκέμβρη 1887 δημοσιεύτηκε στην «'Εφημερίδα» «Τό Χριστόψωμο», το πρώτο του διήγημα, — και μ' αυτό γίνεται ο εισηγητής της εορταστικής λογοτεχνίας στήν Ελλάδα.

   Από τότε, σ' όλες τις μεγάλες γιορτές της 'Ορθοδοξίας, τά Χριστούγεννα, τήν Πρωτοχρονιά, τό Πάσχα, καί σ' άλλες γιορτές, ταχτικά δημοσιεύονται, σ' εφημερίδες καί περιοδικά, διηγήματα του Παπαδιαμάντη σχετικά μέ τίς γιορτές αυτές.

   'Έτσι δ Παπαδιαμάντης έγινε ο κατ' εξοχήν πανηγυριστής της Ελληνικής 'Ορθοδοξίας, ο ραψωδός της. Γιατί, αν και τό παράδειγμά του τό ακολούθησαν πολλοί, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης ιδιαίτερα, κανενός τά έργα δέν συγκρίνονται σ' απλότητα κι αυθορμησία, σέ ειλικρίνεια καί λυρισμό, σέ χριστιανική διάθεση κι αξία, μέ τά εορταστικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη.

   Ξαναπλάθει μέσα σ' αυτά τό αγαπημένο του νησί (την Σκιάθο) μέ τά γραφικά ξωκλήσια του καί τόν απλοϊκό του κόσμο, τούς ξωμάχους καί τούς ναυτικούς καί τούς παπάδες, τίς βασανισμένες γυναίκες καί τά ξέγνοιαστα παιδιά. Καί σιγά-σιγά απλώνει τα θέματα του από τη Σκιάθο στην Αθήνα, κι ακόμη: απλώνει τα θέματα του από απλά εορταστικά σε ποικίλα θέματα, κοινωνικά, πολιτικά, ψυχολογικά και άλλα.

   Το διήγημά του αγκαλιάζει πιά όλη την Ελλάδα, κύριο θέμα του όμως μένει πάντα η αγαπημένη του Σκιάθο.

 

 

   Ζει, όπως πάντα, σε φτωχογειτονιές, σ' ένα μικρό καμαράκι, απεριποίητος, ατιμέλητος, ανίκανος να βάλει τη ζωή του σε μια τάξη ευπρέπειας και άνεσης. Σπάνια κάνει παρέα με τους λογίους της εποχής, τουλάχιστο δύσκολα πιάνει φιλίες και πιο δύσκολα ξανοίγεται. Τους αποφεύγει. Μόνο με τον απλό λαό κάνει συντροφιά, με το απλοϊκό εκκλησίασμα του Αγίου 'Ελισσαίου, με τους δαρμένους απ' τή ζωή που συχνάζουν, όπως κι αυτός, σε φτωχοταβέρνες. Οι ταχτικοί του σύντροφοι στην ταβέρνα του Καχριμάνη και σ' άλλα φτωχομάγαζα είναι ταπεινοί άνθρωποι του λαού, ρημάδια κι αυτοί της ζωής, αγνές όμως ψυχές με πολλές χαρές.

   Μαζί τους πίνει καϊ κουβεντιάζει καϊ σιγοψέλνει. Τούς παρακολουθεί από κοντά, μέ συμπόνια, μέ κατανόηση, μέ χριστιανική συγκατάβαση, καί τούς κάνει κατόπι ήρωες στα διηγήματά του, τύπους ζωντανούς και σπαρταριστούς, συμπαθητικούς και βαθιά ανθρώπινους, με τις μικρές κακίες και τις απλές αρετές των, με τη θυμοσοφία και το λαϊκό τους χαρακτήρα.

 

 

   Καί γράφει, γράφει συνεχώς, — στις εφηρημερίδες μεταφραστής, στο καμαράκι και στην ταβέρνα τα διηγήματά του. Δουλεύει εξαντλητικά, και παλεύει με τη φτώχια, με τη μιζέρια, κι αγωνίζεται ν' ανταποκρίνεται και στις ανάγκες του σπιτιού του.

   Τό ένα διήγημα μετά το άλλο έρχονται σά φυσικοί καρποί, πονεμένο ξεχείλισμα της καρδιάς του, λύτρωση της βασανισμένης του ψυχής, μόνη χαρά στήν άχαρη ζωή του. Η φτώχια, όμως, η κακοπέραση, το κρασί που από καιρό άρχισε να επηρεάζει καταστρεπτικά την υγεία του, η ξεθεωτική εργασία, τον εξαντλούν, τον εξουθενώνουν, κ' έτσι το 1902 με την οικονομική βοήθεια του Βλαχογιάννη αποτραβιέται στην πατρίδα του. Γρήγορα εκεί αναλαμβάνει τη στοργική περιποίηση των αδελφών του, αλλά κυρίως από την αίσθηση πώς βρίσκεται στην αγαπημένη του Σκιάθο. Καί ξαναπιάνει τό γράψιμο, μεταφράσεις καί διηγήματα. Τότε είναι που γράφει το αριστούργημά του, τη «Φόνισσα», που δημοσιεύεται το 1903 στά «Παναθήναια».

 

   Δυό χρόνια έμεινε στη Σκιάθο, δύο χρόνια παραγωγικά και σχετικά ήρεμα — μολονότι δεν λείπουν και τώρα οι τραγωδίες. Τρελαίνεται ο αδελφός του, κ' έτσι ο Παπαδιαμάντης εχτός από τις αδελφές του έχει να συντηρήσει και την οικογένεια του  αδελφού του, γυναίκα και παιδιά και τον ίδιο βέβαια τον άρωστο.

   Γι αυτό κατά το φθινόπωρο του 1904 γυρίζει στην Αθήνα, όπου νομίζει πώς μπορεί να βρει περισσότερη και ταχτική μεταφραστική εργασία στις εφημερίδες κ' έτσι νά κερδίζει περισσότερα για τη συντήρηση των δικών του. Αλίμονο όμως! 'Όχι μόνο δέ βρίσκει μεταφραστική εργασία (γιατί και οι μεταφραστές πλήθυναν καί άλλαξε ο χαραχτήρας των Αθηναϊκών εφημερίδων που ενδιαφέρονταν γιά τήν πολιτική ειδησεογραφία περισσότερο παρά γιά λογοτεχνικές μεταφράσεις), αλλά καί η μοίρα χτύπησε βαριά τον Παπαδιαμάντη. 'Έπαθε ισχυρό ρευματισμό των χεριών καί μέ πολλή δυσκολία πιά μπορεί νά γράψει. Καί η φυσική του δειλία, η κοσμοφοβία του, η υπερηφάνεια και η μυζέρια του, δεν ήταν, βέβαια, προσόντα για την τραγική του κατάστασή του. Είναι ή θλιβερώτερη περίοδος της ζωής του.

   Αποσύρεται σ' ένα ελεινό δωμάτιο στή Δεξαμενή και περνάει τις μέρες του σ' ένα καφενείο εκεί, παρέα πάλι με απλοϊκούς ανθρώπους, συντρόφους του στην κακομοιριά και στο κρασί. Από τον Άγιο 'Ελισσαίο δέ λείπει. Μολαταύτα γράφει όποτε και όσο μπορεί. Γράφει διηγήματα. Τότε έγραψε μερικά από τα καλύτερά του: τό «Ρεμβασμό του Δεκαπενταύγουστου», «'Άνθος του γιαλού», «Τα Ρόδιν' ακρογιάλια», «Το μυρολόγι της φώκιας», κι άλλα. Το τελευταίο ο Ζαν Μορέας τό χαρακτήρισε «τό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας». Όμως, με τά διηγήματα μόνο, με την πρωτότυπη δημιουργία μόνο, δέν μπορούσε βέβαια νά κερδίσει αρκετά γιά νά ζεί κι αυτός κι οχτώ-δέκα άλλα πρόσωπα πού περίμεναν απ' αυτόν.

 

    Στις 13 Μάρτη 1908, μ' επικεφαλής τήν πριγκήπισσα Μαρία, διοργανώνεται στον «Παρνασσό» μια μεγάλη γιορτή για τα 25χρονα του Παπαδιαμάντη, όπου παραβρέθηκε όλη η πνευματική Αθήνα και όλη η Αθήνα «του καλού κόσμου», κ' έπλεξαν εγκώμια στο μεγάλο συγγραφέα. Ο μόνος πού δέν ήταν παρών ήταν ο ίδιος ο τιμώμενος, ο Παπαδιαμάντης! Είχε κρυφτεί στο σπίτι του καλού του φίλου, του Νίκου Μπούκη του μανάβη, και δεν μπόρεσαν, όσο κι αν έψαξαν, να τον βρουν οι διοργανωτές του πανηγυρισμού και οι φίλοι του.

 

   Μέ τά χρήματα πού μαζεύτηκαν από τόν πανηγυρισμό, φεύγει σέ λίγες μέρες στή Σκιάθο, γιά νά μή ξαναγυρίσει πιά στήν Αθήνα. Είναι πιά ολότελα γερασμένος, σαραβαλιασμένος, καί τό κρασί δέν τό αφήνει. Κι όμως γυρίζει πάλι, μέ τά πόδια, όλα τ' αγαπημένα μέρη του νησιού του, πάει στ' απόμακρα ξωκλήσια για νυχτερινές λειτουργίες, καί γράφει πάντα, γράφει τά «'Όψιμα», σειρά διηγημάτων που λογάριαζε νά τά εκδώσει σέ δυό τόμους. Αλλά περί τό τέλος του Νοέμβρη 1910 πήρε ένα δυνατό κρυολόγημα που τον έριξε στο κρεβάτι. Τη Δευτέρα, 3 Γενάρη 1911, στις 2 το πρωϊ παρέδωσε την αγγελική ψυχή του στα χέρια του Πλάστη.

   Οι εφημερίδες και τα περιοδικά σ' όλο τον Ελληνισμό γιά βδομάδες και μήνες έγραφαν εγκωμιάδες για τον Παπαδιαμάντη και χτυπούσαν την αστροργία της ελληνικής κοινωνίας όσο καιρό ζούσε ο μεγάλος συγγραφέας.

   'Ίσως αποτέλεσμα αυτής της κατακραυγής ήταν η αίσθηση της ανάγκης νά μαζευτεί πιά τό σκορπισμένο του έργο καί νά εκδοθεί επιτέλους σέ βιβλία. 'Έτσι, στά 1912—1914 έντεκα τόμους Παπαδιαμάντη εξέδωκεν ο Φέξης καί τρεις ο Δικαίος, καί υστερώτερα έξι τόμους ο Ελευθερουδάκης κι άλλοι λιγώτερους.

 

   Τό Σεπτέμβρη του 1925 έγιναν τ' αποκαλυπτήρια της προτομής του στη Σκιάθο. 'Αντί γι' άλλο επίγραμμα, σκάλισαν από κάτω στην προτομή τους επόμενους στίχους του Παπαδιαμάντη: «Σά νάχαν ποτέ τελειωμό / τά πάθη κι οι καημοί του κόσμου.»

   Τό 1934 ο Κατσίμπαλης εξέδωκε την πρώτη και σοβαρότερη βιβλιογραφία γιά τον Παπαδιαμάντη, κι ο Οκτάβιος Μερλιέ τύπωσε τα «Γράμματά» του κ' ένα σπουδαίο έργο γαλλικά γιά τον Παπαδιαμάντη και τη Σκιάθο.

   Το 1940 ο Γιώργος Βαλέτας εξέδωκε τη μεγάλη και λεπτομερή βιογραφία του Παπαδιαμάντη με ιστορική και κριτική ανάλυση του έργου του. Και στα 1954—5 ο Βαλέτας πάλι επιστάτησε στη μεγάλη, οριστική και μνημειώδη έκδοση όλων των έργων του Παπαδιαμάντη σε πέντε μεγάλους τόμους, έξι με την επανέκδοση της βιογραφίας του.

  'Έτσι, φέτο (1961) που συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από τη γέννηση του Παπαδιαμάντη, και πενήντα από το θάνατό του, το έτος Παπαδιαμάντη, μπορούμε να ανατρέξουμε σ' ολόκληρο το έργο του συγκεντρωμένου σε τόμους, να το μελετήσουμε και να το χαρούμε στην ολότητά του.

 

 

 

[ Για τον κόσμο των Ελληνικών Γραμμάτων το 1961 ήταν το «έτος Παπαδιαμάντη», 110 χρόνια από τη γέννησή του και 50 από το θάνατό του. Γιά τούτο γράφτηκε τότε η μελέτη αυτή, που δόθηκε ως διάλεξη στις 5 του Μάη 1961 στην Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή «Ο Τίμιος Σταυρός», (Brookline, Massachusetts).

   Δημοσιεύεται εδώ χωρίς αλλαγές. ]

 

 

( εδώ αποσπάσματα από την εκτενή μελέτη του Κώστα Μ. Προυσή για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάτη «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων».

   Η μελέτη είχε συντεθεί στα 1961 (έτος Παπαδιαμάντη).

   Δημοσιεύθηκε στο ετήσιο περ. «Φιλολογική Κύπρος» 1970, σ. 15-36. ]

 

 

 

 

 

Λόγος Έμφρων

logosemfron . blogspot . com

[ ανάρτηση 23 Φεβρουαρίου 2025 :

Κώστας Προυσής

« Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης »

(αποσπάσματα από τη μελέτη)

(η πρωτότυπη μελέτη στα 1961)

δημοσίευση περ. «Φιλολογική Κύπρος» 1970

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΡΙΤΙΚΗ ]

 

 

 

 


Ιπποκράτης Καραβίας "Οι Φιλόστρατοι της Λήμνου" δημοσίευση Εθνικόν Ημερολόγιον Σκόκου 1917 Αρχαιογνωσία

 


Ιπποκράτης Καραβίας

« Οι Φιλόστρατοι της Λήμνου »

[Φιλόστρατοι: φιλόσοφοι εκ Λήμνου]

Φιλόστρατος ο Α΄, υιός του Βήρου

Φλάβιος Φιλόστρατος

Φιλόστρατος ο Γ΄, υιός του Νερβιανού

Φιλόστρατος ο Δ΄

Εθνικόν Ημερολόγιον Σκόκου 1917

Αρχαιογνωσία

 

 

 

 

 

Οι Φιλόστρατοι της Λήμνου

 

   Κατά τον 2ον και 3ον μ.Χ. αιώνα ήκμασεν η εκ Λήμνου καταγόμενη οικογένεια των Φιλοστράτων, η οποία παρέσχε το μοναδικόν αληθώς φαινόμενον της εμφανίσεως κατά την εποχήν εκείνην τεσσάρων μελών αυτής, πάντων διαπρεπών φιλοσόφων και συγγραφέων. 

 

 

Φιλόστρατος Α΄

 

   Ό πρώτος Φιλόστραιος ήτο υιός Βήρου και έζησε κατά τον 2ον μ.Χ. αιώνα, πιθανώτατα επί του Ρωμαίου Αυτοκράτορος Νέρβα. Δυστυχώς πολλάς ειδήσεις περί του βίου αυτού δεν έχω, τούτο μόνον γινώσκοντες ότι υπήρξε σοφιστής διάσημος, εξασκήσας το έργον τούτο εν Αθήναις, ένθα κατ' εκείνους τους χρόνους η αναγεννηθείσα σοφιστική επιστήμη διετέλει εν πλήρει ακμή.

    Εκ των συγγραμμάτων αυτού διεσώθη μέχρις ημών ο διάλογος « Νέρων », θεωρούμενος μέχρι τινός ως έργον του Λουκιανού, τά δέ λοιπά, άπερ αποδίδονται εις αυτόν, άλλα μεν απωλέσθησαν, άλλα δε πιθανώς ανήκουσιν εις τον τρίτον Φιλόστρατον. Τό διασωθέν συγγραμμάτιον («Νέρων») μετά περισσής καλλιεπείας και ευφυΐας γεγραμμένον περιέχει διάλογον του Λημνίου Μενεκράτους προς τον στωΐκόν φιλόσοφον Μουσώνιον Ρούφον περί της υπό του Νέρωνος μελετηθείσης τομής του 'Ισθμού της Κορίνθου.

 

 

 

 

Φλάβιος Φιλόστρατος

 

   Ο υιός αυτού Φλάβιος Φιλόστρατος υπήρξε κατά πολύ υπέρτερο του πατρός και εγένετο εκ των διαπρεπεστέρων σοφιστών των χρόνων εκείνων. Σπουδάσας κατ' αρχάς παρά τω ιδίω πατρί, ήκουσεν έπειτα μαθήματα και παρ' άλλων διασήμων σοφιστών: του Πρόκλου, του Αντιπάτρου και του Ιπποδρόμου. Διελθών δε πάντα τα στάδια της επιστήμης, εδίδαξε πρώτον εν Αθήναις, είτα δε μετέβη εις Ρώμην, όπου τη συστάσει του φίλου και διδασκάλου του Αντιπάτρου, παιδαγωγού των τέκνων του τότε Αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου εγνώρισε αυτού τουτον και συνεδέθη στενώς την οικογένεια. σοφιστών και λοιπών διαπρεπών ανδρών, ήτις εκδίδει την αυλήν της αυτοκρατείρας 'Ιουλίας Δόμνης.

 

   Συγγράμματα του Φιλοστράτου τούτου αναμφισβητήτως ανήκοντα αυτώ είναι οι « Βίοι Σοφιστών » και « Τά εις τόν Τυανέα Απολλώνιον ».

    Το σύγγραμμα « Τά εις τόν Τυανέα Απολλώνιον » συνέγραψεν εντολή της Αυτοκρατείρας, ήτις έτρεφε μεγίστην υπόληψιν εις την Πυθαγόρειον φιλοσοφίαν, της οποίας, όπως και της 'Ινδικής, ένθερμος οπαδός υπήρξεν ο 'Απολλώνιος. Ο 'Απολλώνιος ο Τυανεύς ήκμασεν έναν περίπου αιώνα πρό του Φιλοστράτου και περιηγήθηκε την 'Άπω 'Ανατολήν και έλαβε γνώση της θεοσοφίας των Μάγων και Βραχμάνων, απέλαυε δε φήμην αγίου και θαυματουργού και ηξιούτο θείας τιμής, περί των μετά την θεία του τιμή. Χριστού και Ορφέως εν τω ιερώ των Λατήρων.

   Το έτερον των έργων του Φιλοστράτου οι « Βίοι Σφιστών » είναι ασυγκρίτως μείζονος σημασίας, καθόσον εν τούτω αφηγείται τον βίον των αρχαιοτέρων και συγχρόνων αυτών σοφιστών, δεν είναι πράγματι η μόνη και σπουδαιοτάτη πηγή από την ιστορία της σοφιστικής της εποχής εκείνης.

   Εκ των άλλων συγγραμμάτων του Λημνίου φιλοσόφου, του « Ηρωικού », εν τω ωωω ενδιατρίβει περί των 'Ομηρικών ηρώων, του « Γυμναστικού », δι' ου θέλει να εμπνεύσει δύο γυμναστικούς εις τους ένεκα της ακολασίας αποχαυνωθέντας τότε νέους τον έρωτα προς τους 7 ανθρώπους, πιθανούς αριθμούς. τόν Φιλόστρατον, εκ δε του τρίτου μόνον επιστολαί τινες φαίνεται ότι είναι έργον αυτού, προσιδιάζουσαι εις τον χαρακτήρα και το ύφος του.

   Ο Φώτιος εξαίρει τα συγγράμματα του Φιλοστράτου λέγων ότι είναι « τήν φράσιν επίχαρις τε και αφοριστικός καϊ βρύων γλυκύτητος καϊ τω αρχαϊσμώ και ταις καινοπρεπεστέραις των συντάξεων εμφιλοτιμούμενος ».

 


 

Φιλόστρατος Γ΄

 

   Γαμβρός τούτου κατά τον Σουΐδαν εγένετο ο τρίτος Φιλόστρατος, υιός του Νερβιανού και ανεψιός του Φλαβίου Φιλοστράτου, γεννηθείς περί τα τέλη του 2ου αιώνος μ.Χ. και ακολουθήσας το επάγγελμα των προγόνων, εις το οποίον διεκρίθη διδάσκων εν Αθήναις. Πόσον εξετιμάτο ο ανήρ δεικνύει η είδησις ότι εν ηλικία 24 ετών έτυχε παρά του Αυτοκράτορος Καρακάλλα (211-217) ατέλειαν λειτουργιών ήτοι ασυδοσίαν και απαλλαγήν από παντός φόρου. Ούδέν άλλο περί του βίου αυτού γινώσκομεν, είμή ότι τα τελευταία του έτη διήγαγεν εν Λήμνω, όπου απέθανε και ετάφη.

   Εκ των συγγραμμάτων αυτού το μόνον περισωθέν είναι αι « Εικόνες », παρουσιάζουν όλως ιδιαίτερον είδος της σοφιστικής, ήτις μεταξύ των άλλων μέσων ασκήσεως ως έξοχον προγύμνασμα εθεώρει και την περιγραφήν εικόνων και έργων τέχνης καθόλου, περιέχει δε το έργον τούτο θαυμασίαν περιγραφήν 64 εικόνων λαμπράς εν Νεοθήκη.

 

 

 

Φιλόστρατος Δ΄

 

   Του Φιλοστράτου τούτου έγγονος και τελευταίος εκ των διαπρεψάντων εν τη φιλοσοφική ταύτη οικογενεία είναι Φιλόστρατος ο τέταρτος, του οποίου διεισώθη συγγραμμάτιον, επιγραφόμενον επίσης « Εικόνες », εν ώ ο συγγραφεύς ηθέλησε να μιμηθεί τον πάππον, διότι δεν χωρεί μόνο αυτής. την αληθινήν εντύπωσιν πιστής και ακριβούς περιγραφής· οπωσδήποτε όμως και το έργον τούτο δεν είναι ευκαταφρόνητον και καταδεικνύει ότι και ούτος είχε την ιδιάζουσα εις τους Φιλοστράτους συγγραφικήν ιδιοφυίαν.

 

 

 

   Τοσαύτα είναι όσα γινώσκομεν περί της φιλοσοφικής ταύτης οικογενείας των Λημνίων Φιλοστράτων, των οποίων αι συγγραφαί δεν περιέχουσι σοφιστικόν κόμπον και κενότητα φράσεων, ως συνήθως συνέβαινε παρά τοις σοφισταίς, αλλ' εγκλείουσι σπουδαίας και πολυτίμους να ειδοποιήσεις, ενδιαφερόσουν πάντα. εκείνων. Δυστυχώς τα πλείστα των συγγραμμάτων αυτών κατεστράφησαν, αλλά και εκ μόνων των περισωθέντων κρίνων τις, δεν δύναται να μην θαυμαστά το μακρόν και περισπούδαστον φιλολογικόν έργον της οικογενείας των Φιλοστράτων, συντελεσθέν καθ' ήν μάλιστα εποχήν η Ελλάς ευρίσκετο εν πλήρει.

 

 

 

Εν Αθήναις, 'Ιούνιος 1916

 

 ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ   Σ.   ΚΑΡΑΒΙΑΣ

 

 

 

 

 

Εθνικόν Ημερολόγιον Κωνσταντίνου Φ. Σκόκου του έτους 1917, σ. 125-127.

 

 

 

 

Λόγος Έμφρων

logosemfron . blogspot . com

[ ανάρτηση 23 Φεβρουαρίου 2025 :

Ιπποκράτης Καραβίας

« Οι Φιλόστρατοι της Λήμνου »

[ Φιλόστρατοι:  φιλόσοφοι εκ Λήμνου ]

Φιλόστρατος ο Α΄, υιός του Βήρου

Φλάβιος Φιλόστρατος

Φιλόστρατος ο Γ΄, υιός του Νερβιανού

Φιλόστρατος ο Δ΄

Εθνικόν Ημερολόγιον Σκόκου 1917

Αρχαιογνωσία ]

 

 

 

 

 

 

 


Αμάραντος "Το Ηφαίστειον της Θήρας" (εντυπώσεις επισκέπτου) περ. "Πινακοθήκη" 1925 Ταξιδιωτικαί Εντυπώσεις

 


Αμάραντος

« Το ηφαίστειον της Θήρας »

(εντυπώσεις επισκέπτου)

περ. «Πινακοθήκη» 1925

Ταξιδιωτικαί Εντυπώσεις

 

 

 

 

 

Το Ηφαίστειον της Θήρας

(εντυπώσεις επισκέπτου)

 

 

 

   Εξ όλων των Κυκλάδων η Θήρα είνε η πλέον ιδιόρρυθμος, η πλέον απότομος, η πλέον παράδοξος υπό έποψιν θεαματικότητας νήσος. Ηφαιστειογενής, είνε κόκκινη από την λάβαν και λευκή από την πορσελάνην. Βράχοι, κρημνώδεις αλλαχού και αλλαχού κομμένοι σαν από μαχαίρι.

 

   Η Θήρα εν αρχή ήτο κυκλοτερής το σχήμα και πλήρης καλλονών νήσος, διό και εις την αρχαιότητα απεκαλείτο Στρογγύλη και Καλλίστη. Αλλά κατόπιν εκρήξεως ηφαιστείου, δισχίλια πρό Χριστού έτη, κατεστράφη το ήμισυ, η δε λάβα κατέκαυσεν όλους τους κατοίκους της νήσου, ανερχομένους εις 70.000. Και έκτοτε έγινεν ημισέληνος, - ο δε κρατήρ έμεινεν εις το μέσον. Η αποκοπή δεν έγινε διά καταβυθίσεως, αλλά δι’ ανατινάξεως.

   Τώ 196 π. X. ανεδύθη η Παλαιά Καϋμένη, μετά Χριστόν δέ έγιναν αναδύσεις νέων νησίδων,  της Μικράς και της Νέας Καΰμένης, τω δέ 1866 ανεδύθη παρ’ αυτάς άλλη νησίς, η Αφρόεσσα, παρά τον παλαιόν κρατήρα, εις τον οποίον εδόθη το όνομα του τότε Βασιλέως Γεωργίου του Α'. Ή ήδη αναδυθείσα γλωσσίς, εις ήν εδόθη το όνομα Δάφνη, από την ονομασίαν του πρώτου πολεμικού πλοίου, το οποίον έσπευσε διά να παράσχη βοηθείας, εσφηνώθη μεταξύ των άλλων, εις τρόπον ώστε να αποτελέση έν σύνολον. Είνε δε εκτάσεως 1200 μέτρων.    Έναντι, της Θήρας κείνται δύο νησίδες, η Θηρασία και το Ασπρονήσι.

 

   Σαντορίνη ωνομάσθη διότι υπήρχεν επί νησίδος εκκλησίδιον, τιμώμενον επ’ ονόματι της Αγίας Ειρήνης. Οι ξένοι οι καταλαβόντες το μέρος το απεκάλουν Σαντορίνη, εξ ού και έμεινε το όνομα. Θήρα δ’ ονομάζεται, διότι Θήρας εκαλείτο ο βασιλεύς, όστις την κατέλαβε. Εις άπόστασιν μιας καί ήμκτείας ώρας σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Θήρας, ήν απεκάλυψε Γερμανός αρχαιολόγος.

 

   Μεταξύ Φηρών και των νησίδων, αι οποίαι ανέδυσαν περιφλεγείς, πλέει το ατμόπλοιυν, το οποίον εις διάστημα είκοσι λεπτών από την Οίαν  αγκυροβολεί εις το επίνειον των Φηρών. Εις την παραλίαν διακρίνω πληθυσμόν, όν κατόπιν προσεκτικωτέρας παρατηρήσεως αντιλαμβάνομαι ότι αποτελείται από εκατοντάδα όνων και ημιόνων και ισαρίθμους ονηλάτας. Διότι διά να ανέλθη τις τας εκατοντάδας βαθμίδων, εξ ών αποτελείται ο ανηφορικός, ελικοειδής δρόμος, ο οδηγών εις την πόλιν, η οποία ως διάδημα στεφανώνει τον ηφαιστειογενή βράχον, πρέπει να προσφύγη εις τα ασφαλή βήματα του τετραπόδου. Τα Φηρά κείνται εις ύψος 240 μέτρων, κάτωθεν δε χαίνει κρημνός κατακάθετος, από τα πλευρά του οποίου απεσπάσθη εξαφανισθέν τμήμα.

 

 

  Από τα Φηρά φαίνεται εν όλη του τή μεγαλοπρεπεία το ηφαίστειον. Θέαμα εκτυλίσσεται προ των οφθαλμών μου, μεγαλοπρεπέστατον, μοναδικόν. Εις το μέσον των νησίδων υπάρχει θόλος αναδυθείς διά των σχισμών και οπών. Ανά σύντομα διαστήματα γίνεται καί μία έκρηξις. Πότε μαύρος καί πότε λευκός καπνός κατά περιστροφικάς τολύπας αναθρώσκει, με αναδιπλούμενα καί εκτυλισσόμενα νεφύδρια. Οι Θηραίοι - και όχι Θήριοι ως αυτοκαλούνται, διότι είνε ημερώτατοι άνθρωποι — τα ωνόμασαν ως εκ του σχήματος «κουνουπίδια».

   Εκάστην έκρηξιν μύδρων, υδρατμών, τέφρας η οποία εκτινάσσεται μέχρι των Φηρών, συνοδεύει άγριος, παρατεταμένος κρότος. Οι κρότοι αυτοί, ως οι κεραυνοί εν ώρα θυέλλης, ομοιάζουν άλλοτε με αστραπόβροντα μακρόθεν ακουόμενα, άλλοτε με ατμομηχανής μηκυθμούς, άλλοτε με τον κρότον όν κάμνουν κάρρα που αδειάζουν πέτρες. Κρότοι συνεχείς σχεδόν, διαφόρου εντάσεως, εμπνέοντες, ιδία την νύκτα, τον φόβον. Και εν μέσω των φαινομένων αυτών μία αδιάκοπος εντοπισμένη μεγάλη πυρά, ως πυρκαϊά μόλις εκραγείσα, από τα έγκατα της οποίας αναδίδονται υδρατμοί μετ’ αερίων και εκτινάσσονται λίθοι πεπυρακτωμένοι, οι οποίοι επαναπίπτουν άλλοι μεν εις τον κρατήρα, άλλοι δ’ εκσφενδονίζονται κατά διαφόρους διευθύνσεις εις τρόπον ώστε να νομίζη τις ότι αναφαίνεται νέον στόμιον πυρός

 

  Εις αρκετήν απόστασιν από τό στόμιον, φλόγες ως ν’ αναδύουν από τα έγκατα του Άδου. Ως μία μεγάλη κάμινος φαίνεται το κέντρον. Οι αρχαίοι 'Ελληνες ηφαίστειον θα είδαν διά να φαντασθούν τόσον μεγαλοπρεπές το χαλκείστον του Ηφαίστου εν τη κορυφή του Ολύμπου. Ο θόλος υπολογίζεται εις έκτασιν τεσσαράκοντα περίπου μέτρων. Η θερμοκρασία της λάβας ήτις έχει πυρετικόν οξύ καί οσμήν διοξειδίου θείου, φθάνει μέχρι 900 βαθμών.

 

   Το ηφαίστειον έχει παροξυσμούς με έντονα φαινόμενα εκρήξεως καί εκχύσεως, συνεπεία των οποίων εγένετο προέλασις της Β.Α. γλώσσης, της σχηματισθείσης εκ της λάβας.

   Εις τα δύο άκρα της νέας προεκτάσεως φαίνονται ως λευκά νεφύδρια υδρατμοί, οι οποίοι πυκνοί αναδίδονται. Ο άνεμος φέρει τα σύννεφα του καπνού αντιθέτως της πόλεως. Όταν όμως πνέει πρός αυτήν δεν είναι καθόλου ευχάριστον· ωθεί την ομίχλην πρός τα εκεί.

   Όσον βραδυάζη, τόσον η φωτιά γίνεται περισσότερον ορατή και μεγαλοπρεπής. Είνε μεγαλειώδες το θέαμα, αλλά και φοβερόν διά την ακοήν. Μία φαντασμαγορία της φύσεως μέ εκλάμψεις, και ομοβροντίας, και καπνόν. Η φαντασία όσον τολμηρά καί άν είνε, δέν είνε εύκολον να αναπαραστήση την έκρηξιν του ηφαιστείου, τόσον ζωηρά όσον είνε εις την πραγματικότητα. Και είνε η δράσις του αδιάκοπος, μρ αυξομειώσεις κανονικάς σχεδόν, ωσάν ο κρατήρ να είνε η καρδιά, η οποία με του; φλογοβόλους παλμούς της το κρατεί εις την ζωήν.

 

 

   Είχα το ευτύχημα να παρακολουθήσω την δράσιν του ηφαιστείου μέ έν ισχυρόν τηλεσκόπιον, το οποίον έχει εις το μέγαρόν του — το ωραιότερον οίκημα των Φηρών — ο πολυεκατομμυριούχος κ. Γ. Σαρπάκης. Ο κρατήρ φαίνεται εν όλη τή εκτάσει του και εν πάση λεπτομερεία. Η απόστασις του κρατήρος από την παραλίαν των Φηρών είνε 200 μέτρα. Οι ειδικοί απεσταλμένοι του Υπουργείου κατώρθωσαν πρό τίνος, ότε το ηφαίστειον ήτο εις την μεγαλειτέραν του ύφεσιν, περίπου εις το ήμισυ, να πλησιάσουν μέχρις αποστάσεως 80 μέτρων.

 

   Πόσον θα διαρκέση η ενέργεια του ηφαιστείου; ’Άδηλον. Ημπορεί και επί έτη, αν κρίνωμεν εκ της προηγηθείσης κατά το 1866 εκρήξεως του κρατήρος Γεωργίου Α'. Το ηφαίστειον τότε ήτο εν ενεργεία επί πέντε έτη και επί τρία κατόπιν εν υφέσει. Ώστε ας οπλισθούν με υπομονήν οι κάτοικοι, μολονότι έχουν τόσον συνειθίσει, ώστε δεν κάμνει πλέον εις αυτούς εντύπωσιν το ηφαίστειον. Και όταν ακόμη ανεφάνη, εις την μεγαλειτέραν του δηλαδή έντασιν, δεν ανησύχησαν και πολύ.

   Εν πάση περιπτώσει. ομολογώ ότι επ’ ουδενί λόγω θα ήθελα, υπάρχοντος του ηφαιστείου, να είμαι κάτοικος της Θήρας. Πέντε ώρας έμεινα και ησθάνθην τα νεύρα μου δονούμενα. Αι βρονταί ιδίως εκείναι με εκράτουν εις διηνεκή ανησυχίαν. Μία αδιάκοπος απειλή αν όχι άμεσος της ζωής, της ησυχίας όμως εντονωτάτη.

   Όταν απέπλευσεν την νύκτα το ατμόπλοιον εφαίνετο ως εν τεράστιον πυροτέχνημα, το οποίον εις το σκότος ελάμβανε σχήμα φαντασμαγορικόν. Απομακρυνόμεθα και ολονέν εσμικρύνετο έως ότου εφάνη πλέον ως μετέωρον...

 

 

                            ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ 

 

 

 

 

περ. «Πινακοθήκη», δντής: Δ.Ι. Καλογερόπουλος, Αθήναι, τεύχος 281-285, Ιούλιος-Νοέμβριος 1925, σ. 44-45.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΡΑΦΟΣ

eleftherografos.blogspot.com

[ ανάρτηση 20 Φεβρουαρίου 2025 : 

Το ηφαίστειον της Θήρας

υπό Αμαράντου

περ. «Πινακοθήκη» 1925

Ταξιδιωτικαί Εντυπώσεις

Κοινωνική Σκέψη ]

 

 

 

 

αναπαραγωγή ανάρτησης:

 

 

 

 

Λόγος Έμφρων

logosemfron.blogspot.com

[ ανάρτηση 23 Φεβρουαρίου 2025 :

Αμάραντος

« Το ηφαίστειον της Θήρας »

(εντυπώσεις επισκέπτου)

περ. «Πινακοθήκη» 1925

Ταξιδιωτικαί Εντυπώσεις ]