Σάσα Σνάϊδερ - Sascha Schneider (1870-1927) - Γερμανός συμβολιστής ζωγράφος - άρθρο από περ. "Η Τέχνη" (1898)

 


Sascha Schneider ( 1870 – 1927 )

Γερμανός συμβολιστής ζωγράφος  

 

 

 

 

« Γερμανός ζωγράφος»

άρθρο από το περ. « Η Τέχνη » (1898):

« Έγινε κατ’ αυτάς λόγος για ένα Γερμανό ζωγράφο Schneider.  Νέος, άγνωστος, μέχρι προ ολίγου, φαίνεται πως κατέχει μεγάλη φαντασία  δραματική, και δυνατή τέχνη.

   Σε μιάν εικόνα του παριστάνει τον άνθρωπο δεσμώτη να τον παραφυλάη και να τον αγκαλιάζει με τα γιγάντια χέρια του ένα τέρας, η Μοίρα.

   Άλλη του εικόνα μας δείχνει τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Το σώμα του σκεπασμένο από αγκάθια περπατά σε δρόμο σπαρμένο με χρυσά νομίσματα.

   Δικό του έργο είναι «η Μελέτη και η Αιωνιότης», δηλαδή ένας γυμνός άνθρωπος ακουμπώντας απάνου σε μια σφίγγα, που υψώνει τα βλέμματα σ’ έναν ουρανό αστροτόλιστον.

   Ο Σνάϊδερ γεννήθηκε στην Πετρούπολιν το 1872. Έζησε στη Ρωσσία και στο Τυρόλο. Σπούδασε στη Δρέσδη. »

/ - περ.  «Η Τέχνη», Αθήναι, (διευθυντής: Κώστας Χατζόπουλος), τεύχος 2, Δεκέμβριος 1898, σ. 48

 

 

 

 

 

 

 

 

Triumph of Darkness

1896


 

 

 

 Judas Iscariot


 

 

 

Der Astralmensch

 ( The Astral Man )

1903


 

 

 


Mammon and his slave

1896

 


 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες με τους πίνακες

του Sascha Schneider από διάφορους ιστότοπους.

 

 

Ιστότοποι με άρθρα για τον Sascha Schneider:

 

https://www.henrymillerfineart.co.uk/blog/2020/10/6/artist-focus-sascha-schneider-german-1870-1927

 

https://www.artsy.net/artist/sascha-schneider

 

https://cvltnation.com/dark-art-sascha-schneider-1870-1927/

 

https://www.askart.com/artist/Sascha_Schneider/11163365/Sascha_Schneider.aspx

 

https://www.artrenewal.org/artists/sascha-schneider/8079

 

 

 


Λόγος Έμφρων

logosemfron.blogspot.com

 

 



 


Μαρία Ιωάννου - "Θεατρική κίνησις στην πόλιν της Αμμοχώστου (1898-1952)" - άρθρο

 


Μαρία Ιωάννου

« Θεατρική κίνησις στην πόλιν της Αμμοχώστου

από του 1898-1952 »

αποσπάσματα από άρθρο

γραφή: 1952

δημοσίευση (1974) περ. « Πνευματική Κύπρος »

 

 

 

 

 

« Θεατρική κίνησις

στην πόλιν της Αμμοχώστου

από του 1898-1952 »

 

 

 

   Η πόλις της Αμμοχώστου το 1898 ήταν ένα μικρό χωριό πολύ περιωρισμένο, επομένως χωρίς θεατρική ζωή και χωρίς καμμιά εκδήλωσι Τέχνης.

 

  Το 1898 χάρις σε μερικούς προοδευτικούς πατέρες που επέτρεψαν στα μικρά κοριτσάκια τους να λάβουν μέρος σε παράστασιν επαίχθηκε το έργο «Φόρεμα της Κυρίας» από τας εξής δίδας Χρυσάνθην Πατίτσα, Ελένην Γ. Χατζηπέτρου, Κλεοπάτραν Παϊσίου, Ελένην Ν. Παπαδοπούλου, Μαργαρίταν Ευαγγ. Λοϊζου.

 

  Το 1904 επαίχθηκε το έργον η «Συνείδησις» από τας εξής δίδας Μαργαρίταν Ευαγγ. Λοϊζου, Μαρίτσαν Κουρρή, Κατίναν Αχιλλέως Πετρίδη και Χαριτίνην Κουππή.

 

  Το 1912 κατά διδασκαλίαν της Περσεφόνης Χ. Παπαδοπούλου, εδιδάχθη το έργον  «Συνείδησις» και επαίχθη από τας εξής μαθητρίας της τότε Η΄ τάξεως του Ανωτέρου Παρθεναγωγείου Αμμοχώστου, Μαρίαν Γ. Μιχαηλίδου, Αθηνάν Σώχου, Αναστασίαν Θ. Μιχαηλίδου, Κατίναν Μήτσιγγα και Μαρίαν Ανδρέου.

 

  Κατά την εποχήν αυτήν και ίσως και 2-3 χρόνια ενωρίτερον υπό την ηγεσίαν του Μιλτιάδη Σιακαλλή εκ Λάρνακος δίδεται αρκετή ώθησις στο ερασιτεχνικό θέατρο και 3-4 θέατρα παίζονται στην  πόλιν της Αμμοχώστου από τους εξής: Νικ. Νικολαϊδην (Παπατράκαν), Γιώργον Φεσάν, Πρόδρομον Παπαδόπουλον, Αντώνη Δημητρίου και άλλους. Επειδή δε κανένα κορίτσι δεν ανέβαινε στην σκηνή τα γυναικεία πρόσωπα των έργων υποδύονταν άνδρες !

 

   Και φθάνομεν στο 1917. Κατά το έτος αυτόν με πρωτοβουλίαν της δίδος Μαρίας Ανδρέου αποφασίζεται να παιχθή δράμα και ως τοιούτον εκλέγεται υπό του Μιλτιάδη Σιακαλλή «Ο Χορός του Ζαλόγγου» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη. Το έργον εδιδάχθη υπό του Μιλτιάδη Σιακαλλή.

  Το έργον επαίχθη από τα εξής πρόσωπα: Μαρίαν Ανδρέου, Δέσποιναν Ι. Χατζημιχαήλ, Ελένην Ραγουζαίου, Μιλτιάδην Σιακαλλήν (δικηγόρον), Πολύβιον Α. Παπαδόπουλον, Ευαγόραν Παπανικολάου (μετέπειτα ιδρυτήν της εφημερίδος «Πρωτεύουσα»), και Νικόλαον Νικολαϊδην (Πατατράκαν).

   Ως δεύτερον έργον εις το ίδιον έτος (1917) παίζεται η «Σκλάβα» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, πάλιν κατά διδασκαλίαν του Μιλτιάδη Σιακαλλή, και με όλα τα ανωτέρω πρόσωπα και με προσθήκην της Άννας Π. Παπαδοπούλου.

   Παίζεται η «Γαλάτεια» του Σπυρίδωνος Βασιλειάδη [: πεντάπρακτη τραγωδία σε πεζό λόγο και αρχαϊζουσα, (1871)] με πρωταγωνίστριαν την Μαρίαν  Ανδρέου και με τα εξής ανδρικά πρόσωπα: Μιλτιάδην Σακαλλήν, Νικόλαον Νικολαϊδην, Πολύβιον Παπαδόπουλον.

  Παίζεται κατά συνέχειαν η «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη με πρωταγωνίστριαν την δίδα Αγγελικήν Χριστοπούλου και τους κ.κ.  Μιλτιάδην Σακαλλήν, Νικόλαον Νικολαϊδην, Πολύβιον Παπαδόπουλον, την δίδα Μαρίαν Ανδρέου, την δίδα Ελέγκω  Σιούκρη.

  Παίζεται  «η Πατρίδα» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη με τ’ ανωτέρω πρόσωπα.

  Παίζεται «Ο Μαύρος Καβαλλάρης» με πρωταγωνιστήν τον κ. Πολύβιον Παπαδόπουλον.

  Επακολούθησαν τα έργα «Κοινωνικός θάνατος» του Ιταλού συγγραφέως Γιακουμέττη με πρωταγωνιστήν τον Μιλτιάδην Σιακαλλή και εκτελεστάς τας δίδας Μαρίαν Ανδρέου, Ελέγκω Σιούκρη και τον κ.  Νικόλαον Νικολαϊδην.

  Επίσης μία κωμωδία με εκτελεστάς τον Ευαγόραν Παπανικολάου και τας δίδας Μαρίαν Ανδρέου και Ελέγκω Σιούκρη.

   Επηκολούθησαν ο «Αγαπητικός της βοσκοπούλας» [του Δημητρίου Κορομηλά] με πρωταγωνίστριαν την Μαρίαν Ανδρέου και ανδρικά πρόσωπα τ’ ανωτέρω και τον κ. Παύλον Αντωνιάδην.

  Επαίχθη η «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενοπούλου με πρωταγωνίστριαν την Αγγελικήν Χριστοπούλου και εκτελεστάς την Μαρίαν Ανδρέου, Μιλτιάδην Σιακαλλή, Πολύβιον Παπαδόπουλον, Χριστάκην Χριστόπουλον.

 

  Το 1922 επαίχθη ο «Γιός του Ίσκιου» του Σπύρου Μελά με πρωταγωνίστριαν την Μαρίαν Ανδρέου και εκτελεστάς τον εκ Λευκωσίας Άγγελον Παπαδόπουλον, Αναστάσην Οικονομίδην, Πολύβιον Παπαδόπουλον.

 

  Το 1928 επαίχθη το αρχαίο δράμα του Σοφοκλέου «Αντιγόνη» κατά διδασκαλίαν του κ. Πολυβίου Παπαδοπούλου με πρωταγωνίστριαν την Μαρίαν Ανδρέου. Την Ισμήνην υπεδύθη η Ιωάννα Χρυσοστόμου. Τον Κρέοντα έπαιξεν ο κ. Αναστάσης Οικονομίδης (καθηγητής της Γυμναστικής εν τω Γυμνασίω Αμμοχώστου). Τον Τειρεσίαν ο κ. Ι.Θ. Ιωάννου (έμπορος), τον φύλακα ο κ. Κυριάκος Κατσαμπάς (έμπορος), τον Α΄ Κορυφαίον ο κ. Πιετρώνης (ιατρός), τον Β΄ Κορυφαίον ο κ. Χάβας. Την Ευρυδίκην η εκ Λευκωσίας δνίς Πολυξένη Ιωαννίδου. Τα χορικά εδίδαξεν ο μουσικός της πόλεως Δ. Δημητριάδης, εψάλησαν εις την αρχαίαν γλώσσαν και ορχήστρα από τους κ.κ. Λουκήν Αττεσλήν, Τ. Μέντζην κλπ. Συνώδευαν αυτά.

 

 

   Τον Μάϊον του 1930 παίζεται από τον ερασιτεχνικόν όμιλον του Λ.Ε.Α. (Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου) το έργον «Η συνάντησις της Ναυσικάς και του Οδυσσέως» με τους εξής εκτελεστάς: Αυγήν Ιακωβίδου, Κατίναν Σπυρίδωνος, Σοφίαν Ιακώβου, Ελένην Χριστοφόρου και Αναστάσην Οικονομίδην.

 

Τον Μάϊον του 1931 παίζεται το αρχαίο δράμα του Ευριπίδη «η Ιφιγένεια εν Ταύροις» κατά διδασκαλίαν της Μαρίας Π. Ιωάννου με πρωταγωνίστριαν την ίδια (ως Ιφιγένειαν) και με εκτελεστάς την Αυγούλαν Ιακωβίδου ως Αθηνάν, ως πρώτην κορυφαίαν την Χρυσάνθην Ιωάννου, ως δεύτερην κορυφαίαν την Λουϊζα Παπαδοπούλου, τον κ. Νικήν Σ. Μιχαηλίδην ως Θόαν, τον κ. Αναστάσην Οικονομίδη ως Ορέστην και τον κ. Γ. Σπανόν ως Πυλάδην. Τα χορικά εδίδαξε ο Δ. Δημητριάδης.

 

  Στις 7 Μαίου 1938 παίζεται το αρχαίο δράμα του Ευριπίδη «Εκάβη» με πρωταγωνίστριαν την Ιόλην Σοφοκλέους, και εκτελεστάς την Λούλαν Πιπέρη, Αθηνούλα Κοκκίνου, Άλκη Ευσταθίου, Χάρην Χατζηκυριάκου, Παύλον Πέτρου, Δαγκλήν Ιακωβίδην, Νίκον Κόκκινον. Τα χορικά εμελοποιήθησαν υπό του Κλεοβούλου Αρτεμίδη.

 

  Τον Μάϊον του 1940 επαίχθησαν τρία μονόπρακτα από τον ερασιτεχνικόν όμιλον Λ.Ε.Α. (Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου): «Μέσα στου τίμιους» της Πετρούλας Ψηλορείτη (Γαλάτειας Καζαντζάκη).

«Ο γυρισμός του ναύτη» του Andre Theorie.

«Ο κύριος ταξιδεύει χωρίς αποσκευές» του Σύλβιου (Ανδρέα Παπαδόπουλου)

με εκτελεστάς τα εξής πρόσωπα: Ναταλίαν Μιχαηλίδου, Μαρίαν Πιπέρη, Μαρούλαν Κουντούρη, Λουκίαν Νεοφύτου, Βασιλική Ρούσσου, Αθηνούλαν Κοκκίνου, Λούλλαν Πιπέρη, Λουκήν Σαββίδην, Στέλιον Πιπέρην και Φώτον Χατζησωτηρίου, Τάκην Ορφανίδην, Αχιλλέαν Ιωάννου, Δαγκλήν Ιακωβίδην.

  Επίσης επαίχθη το έργον «Τριαντάφυλλα όλο τον χρόνον».   

 

   Παραλλήλως προς αυτά ο κ.Φώτος Χατζησωτηρίου συνέγραψε τα εξής έργα και τ’ ανεβίβασεν:

18 Απριλίου 1942 «Προσφυγόπουλα στην Κύπρο».

21 Νοεμβρίου 1942 «Συνηθισμένη Ιστορία».

19 Νοεμβρίου 1944 «Άνθρωποι που δεν φταίξανε».

  Επίσης την 28ην Φεβρουαρίου 1945 το έργον του Michael Artisimbastsef «Ο Πόλεμος».

 

   Το 1948 παίζεται το αρχαίο δράμα του Ευριπίδη η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» με πρωταγωνίστριαν την Ελένην Σ. Μιχαηλίδου.

 

  Στις 5 Ιουλίου του 1950 παίζεται στο στάδιον «Ευαγόρας» το αρχαίο δράμα του Σοφοκλέους «Αντιγόνη» με πρωταγωνίστριαν τηνΛούλαν Πέτρου (ως Αντιγόνη), την Ιλιάναν Κ. Δημητρίου (ως Ισμήνη), την Ρήνα Κελβέρη (ως Ευρυδίκη), τον Λουκήν Σαββίδην (ως Κρέοντα), τον Γιάγκον Π. Παπαδόπουλον (ως φύλακα), τον Ανθούλην Αττεσλήν (ως άγγελον), τον Νυμφάκην Νεοφύτου (ως Αίμονα).  Το έργον εδίδαξεν η Μαρία Π. Ιωάννου και ο Λουκής Σαββίδης, και τα χορικά ο Γ. Αρβανιτάκης.

 

  Το Λύκειον Ελληνίδων Αμμοχώστου ανεβίβασε το 1951 εις μνήμην Γρηγορίου Ξενοπούλου 2 πράξεις από τον «Ποπολάρον» και «Στέλαν Βιολάντη».

 

  

 

 

 

 

 

[ το άρθρο της Μαρίας Π. Ιωάννου

δημοσιεύθηκε στα 1974, «Πνευματική Κύπρος»,

Χρ. ΙΕ΄, αρ. 171. ]

 

 ( το πρωτότυπο σε πολυτονικό )

 ( εδώ έχουν αφαιρεθεί ελάχιστα χωρία του άρθρου)

 

Η Μαρία Ιωάννου ( 1895-1970 )

 


 

 Η φωτογραφία της Μαρίας Ιωάννου

Από τον αφιερωματικό τόμο

« Τιμή στην Μαρία Π. Ιωάννου »,         

«Πνευματική Κύπρος», Λευκωσία, 1997.





Λόγος Έμφρων

logosemfron.blogspot.com

 

 

 



 

 

 

 


Ευάγγελος Ανδρέου - Μια "Βαγιανοπαρασκευή" του 1974 - αφήγημα από το "Πνευματικό Χρονό-μετρο"

 



 Ευάγγελος Ανδρέου

Μιά «Βαγιανοπαρασκευή» του 1974

από το « Πνευματικό Χρονό-μετρο »

 

 

 

Ωωωωω, εσείς είσθε ο κύριος Ανδρέου! Κι εγώ όποτε λάβαινα την εφημερίδα σας και τη διάβαζα νόμιζα πως είσαστε ένας σοβαρός άνθρωπος!

Πάγωσα. Ήταν ν’ ανοίξει η γη να με καταπιεί.

-Με συγχωρείτε, πού ξέρετε ότι δεν είμαι «ένας σοβαρός άνθρωπος» ;

Δεν άκουσε, αλλά βγήκε από το δωμάτιο, στο χώρο του διαδρόμου όπου ήταν μαζεμένοι τέσσερις-πέντε λογοτέχνες.

-Ελάτε, ελάτε μέσα να σας γνωρίσω τον κύριο Ανδρέου, που εκδίδει μιά εξαιρετική εφημερίδα. Να πάρετε και τη διεύθυνσή του, να του στέλνετε τα βιβλία σας να τα δημοσιεύει.

 

   Και άρχισε ο Μάριος Βαϊάνος – ήταν η πρώτη φορά που με γνώρισε από κοντά - να μου συνιστά έναν-έναν τους συγγραφείς. Ο αιγυπτιώτης αιγυπτιολόγος Τρύφων Μαραγκός, ο ψυχίατρος λογοτέχνης Θωμάς Λαλαπάνος, ο κριτικός και πεζογράφος Δημοσθένης Ζαδές, ο πολυσχιδής γραμματάνθρωπος Πάνος Παναγιωτούνης, ο ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος... Είχαν πιάσει μιά συζήτηση με θέμα το Γιάννη Σκαρίμπα. Άλλοι τον είχαν ήξεραν προσωπικά κι άλλοι μέσω αλληλογραφίας.

    Ο Ζαδές πρωταγωνιστούσε στις αφηγήσεις. Έγραψε  μιά μονογραφία για το Σκαρίμπα και κατόπιν, στα 1958, ήταν κεντρικός ομιλητής στο αφιέρωμα του «αιρετικού» συγγραφέα, που είχε διοργανώσει ο Δήμος Χαλκίδας στο ξενοδοχείο «Λούσυ». Έλεγε περιστατικά από την παρέα του με το Σκαρίμπα και γελούσαν όλο θαυμασμό για τις παραδοξολογίες και το «σπίρτο» του σκαρίμπικου πνεύματος.

   Άκουγα καταμεσίς της ομήγυρης κι εγώ σιωπηλά – νέος φέρελπις διάκονος του Λογίου Ερμή - που μ’ έβλεπαν σαν φίλο. Αυτό με κολάκευε. Και ανέβαζε το σεβασμό μου στο πρόσωπό τους. Ζήτησαν τη διεύθυνση του σπιτιού μου στην Παιανία. Είχα στήσει εκεί το πρώτο δημοσιογραφικό μου γραφείο όπου μαστόρευα το μηνιαίο φυλλάδιο της «Ενημερωτικής του Πολιτισμού».

 

 

   Είχε πέσει πιά το σούρουπο. Ένα βραδάκι παγερό, Δεκέμβριος του 1974, μέσα στο ζεστό ενδιαίτημα του Μάριου Βαϊάνου, το περίφημο Πρακτορείο Πνευματικής Συνεργασίας. Είχαν συγκεντρωθεί κάμποσοι ακόμα επισκέπτες. Ήταν Παρασκευή. Μέρα  ορισμένη για την συνάθροιση των λογοτεχνών. Οι Τετάρτες, ήταν των καλλιτεχνών. Εμφανίσθηκε στην είσοδο ο παπα-Γιώργης Πυρουνάκης, πιό πίσω ο λαογράφος ο Δημητρης Σέττας μαζί με την όλο μπρίο και κοσμικό αέρα Αλίκη Νικολαΐδου,την αιγυπτιώτισα γλαφυρή αφηγήτρια της τότε ασπρόμαυρης τηλεόρασης. Με καθυστέρηση - όπως πάντα! - έφτασε και ο πρόσχαρος ποιητής Παναγής Λευκαδίτης, κοντά και ο τεχνοκρίτης Βάσος Κουντουρίδης.

   Σε λίγο, με αργά βήματα ξεπρόβαλε από το γραφείο του ο Βαϊάνος:

-Ετοιμασθείτε σιγά-σιγά να πάμε στην ταβέρνα προς τιμήν του κυρίου Ανδρέου, διότι οι αρχές και οι σκοποί της εφημερίδας του εγκρίνονται από τον πνευματικό μας κόσμο και νομίζουμε πως πρέπει να τη συνεχίσει όσο μπορεί πιό αυστηρά...

    Εμένα καταπλάκωσε η συστολή, αλλά και μ’ έβαλε σε σύγχυση αυτή η παροιμιώδης μεγαλοστομία του Βαϊάνου. Είπα μέσα μου, θέλει να διορθώσει

τη γκάφα «νόμιζα πως είσαστε ένας σοβαρός άνθρωπος». Ας είναι...

 

    Κατέβηκαν όλοι τα σκαλοπάτια. Πίσω ξέμεινε ο Βαϊάνος για να κλειδώσει τις πόρτες. Κατηφορίζαμε κουβεντιάζοντας προς την ταβέρνα. Τη λέγανε «Τρίπολη», στον όροφο ενός νεόχτιστου κτιρίου, λίγο πιό κάτω από την Ομόνοια. Θυμάμαι το εξαιρετικό κρασί της. Μεσογείτικη ρετσίνα από τα μέρη μου. Δεν βρίσκονταν άλλες παρέες. Το όλον μιά τραπεζαρία για τη συνεστίασή μας. Θα ‘μαστε γύρω στους δεκαπέντε. Στους συμποσιαστές ήταν επίσης ο Γιάννης Μαγκλής με δυό κρατικά βραβεία λογοτεχνίας στις αποσκευές του, ο χιλιοτραγουδισμένος Πωλ Μενεστρέλ, ο ποιητής και πρωτοπόρος κινηματογραφιστής Ορέστης Λάσκος, ο σεμνός ποιητής Κώστας Πηγαδιώτης...  

    Πλάι μου κάθησε ο Ζήσης Αφερίμ, καλλιτέχνης καραμιστής, μα πάνω απ’ όλα γλύπτης φτασμένος, μαθητής του Τόμπρου και του Φαληρέα. Του άρεσε τελευταία να σκαρώνει  τεχνοκριτικά και οδοιπορικά γραψίματα, καλά ήταν, και κάποιες λαϊκότροπες παρλάτες.

Παρατήρησε τη φειδωλή διάθεσή μου.

-Τί έχεις ;

-Τί νά’χω... Ξέρετε πώς με υποδέχθηκε ο Βαϊάνος ; «Νόμιζα πως είσαστε ένας σοβαρός άνθρωπος»...

Ο Ζήσης βάζει τα γέλια.

-Να ξέρεις πως όταν λέει ο Βαϊάνος τη λέξη «σοβαρός» εννοεί μεγάλος στην ηλικία ! Την έχουν «πατήσει» κι άλλοι !

   Άρχισα να βάζω τη σύγχυσή μου σε τάξη. Στα χρόνια αυτά πράγματι κυριαρχούσε η παραδοσιακή αρτηριοσκληρωτική αντίληψη των ηλικιωμένων ανθρώπων απέναντι στα νιάτα. Ιδιαίτερα στην περιοχή των γραμμάτων δύσκολα οι παλαιότεροι δέχονταν τους νέους σαν ισότιμους συναδέλφους. Τους αντιμετώπιζαν συμβουλευτικά, περίπου προστατευτικά και στις αφηγήσεις τους συμπλήρωναν σχεδόν πάντα εκείνο το αφόρητο «εσύ δεν είχες γεννηθεί τότε». Παράξενοι καιροί... Άλλες συνήθειες...       

 

   Ο Βαϊάνος «διέταξε» να κλείσει η μουσική και κατά τα κόσμια ειωθότα παρουσίασε έναν-έναν τους συνδαιτυμόνες καταλήγοντας:

-Στο τέλος του δείπνου θα παρακαλέσουμε να μας απαγγείλει όποιος θέλει πρόσφατο ποίημά του ανέκδοτο, διότι τα δημοσιευμένα τα ξέρουμε!

Και απευθυνόμενος στην παρακαθήμενη Ιφιάνασσα Χατζηδημητρίου, με τον άκακο σκωπτικό του τρόπο:

-Εσείς θα μας πείτε Καβάφη, αλλά να φροντίσετε να μη ακούγεσθε πέρα από τον εαυτόν σας !

 

    Ο παπα-Πυρουνάκης σηκώθηκε να πεί δυό λόγια και μιάν ευχή, να ευλογήσει το τραπέζι. Στο φαγοπότι τα ευτράπελα και τα ευφυή χωρατά «έδιναν κι έπερναν» και οι διηγήσεις θαρρείς πως έβγαιναν από τις σελίδες μιάς άγνωστης ιστορίας της νεοελληνικής γραμματολογίας. Έθελγαν οι χαρακτήρες και τα καμώματα των παλαιών λογοτεχνών μέσα από τις αναμνήσεις των συμποσιαστών. Οι εκφράσεις εκπήγαζαν από το γλωσσικό ήθος, που δάμαζε την αυθάδεια και την επιδεικτική φλυαρία. Όλα κυλούσαν στο μέτρο της συμπεριφοράς καθώς ταίριαζε σε πραγματικούς πνευματικούς ανθρώπους μιάς ακμαίας ακόμα δημιουργικής εποχής. Εποχής ανεπίστροφης.

 

   Τα ποιήματα που ακούσθηκαν τά’φερναν ποιητές από διαφορετικές «τάσεις». Ελευθερόστιχα και παραδοσιακά. Τα διέκρινε η γνωστή ποιότητα της γραφής των δημιουργών τους.

   Ο Λάσκος και ο Μενεστρέλ που δεν έφεραν κάτι έτοιμο μαζί τους γιά να απαγγείλουν, το σκάρωσαν εκεί, πάνω στο δείπνο. Είχαν μιά διαβολεμένη στιχουργική γρηγοράδα.

-Σ’ άρεσε Μάριε ; Και ο ετοιμόλογος Βαϊάνος:

-Το γοργόν και χάριν έχει!

     

   Μ’ αυτά και με ΄κείνα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των απαγγελιών και κατά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα ο δείπνος τέλειωσε. Ο Βαϊάνος, με τη χαρακτηριστική του επίδοση στις προφορικές...«ρεκλάμες»,  έκλεισε τη συνεστίαση με την αναγγελία της επόμενης.

-Την άλλη Παρασκευή θα έχομε την τιμή της αφίξεως δυό σημαντικών μας φίλων, που θα μας επισκεφθούν στο Πρακτορείο Πνευματικής Συνεργασίας. Θα έρθει ο Κώστας Μόντης, ο μεγαλύτερος σήμερα ποιητής της Κύπρου και ο Λευτέρης Γιάλλουρος που διευθύνει το λαμπρό περιοδικό «Κρίκος» στο Λονδίνο το οποίο εκδίδει ο επίσης φίλος μας Γιάννης Χατζηπατέρας, ο εφοπλιστής. Πρέπει να έρθετε όλοι για να τους γνωρίσετε και να τους ‘πούμε πόσο σπουδαίο έργο κάνουν.     

  Και αδιαφορώντας για το κατσούφιασμα του μαγαζάτορα της «Τρίπολης», συμπλήρωσε:

-Θα πάμε να φάμε στα «Παιδιά του Πειραιά»!

 

   Σιγά-σιγά κατεβήκαμε στο δρόμο. Έπρεπε να προλάβουμε το τελευταίο λεωφορείο. Στην Ομόνοια ο αθηναϊκός αέρας άπλωνε το βουητό ενός λαού που γύρευε τη στερέωση της δημοκρατικής τακτοποίησής του. Στο...βουλευτήριο της πλατείας, ξενύχτηδες λαϊκοί «τύποι», κάτοχοι των διεθνών πολιτικών εξελίξεων( ! ) ανταγωνίζονταν με πάθος για τα...λάθη της Γιάλτας αλλά και για την «Ασκητική» του Καζαντζάκη ! Μιά άλλιώτικη όψη της τρέχουσας ζωής.

   Ο Βαϊάνος τράβηξε για το σπίτικό του γιατρού, του φίλου του, που συχνά τον φιλοξενούσε.

  Είπαμε «καλό ξημέρωμα» και αποχαιρετισθήκαμε.

  Τί γρήγορα που τελειώνουν τα όμορφα !

 

 

 

                                      Ευάγγελος Ανδρέου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ευάγγελος Ανδρέου

σημειώσεις:

 

 

 

 

( τί ήταν το γραφείο Πνευματικής Συνεργασίας): 

Πασίγνωστο πνευματικό στέκι, καμωμένο από τον Βαϊάνο μετά τον πόλεμο, με πανελλήνια (και ομογενειακή) απήχηση. Πρωτοστεγάσθηκε στην οδό Ακομινάτου 12, έπειτα στην οδό Ομήρου 22, έπειτα Ακαδημίας & Λυκαβηττού 2, έπειτα Βουκουρεστίου 25, έπειτα Δημοκρίτου 5 και τέλος στις Σχολές Δολιανίτη στο μέγαρο "Μέγας Αλέξανδρος»  του Μπάγκειου Ιδρύματος. Από εκεί πέρασε (και ωφελήθηκε) σχεδόν όλη η καλλιτεχνική και λογοτεχνική μας κοινωνία.

Σχετικός (και θαυμάσιος) ιστότοπος, εδώ:

http://giorgosbalurdos.blogspot.com/2015/03/blog-post_29.html

 

 

Δελτίο «Πρακτορείου Πνευματικής Συνεργασίας»:

Σεπτέμβριος 1975

« Οι πρώτοι που επισκέφθησαν τη νέα μας έκθεση και μάλιστα στα εγκαίνιά της ήσαν πολλοί και από όλα τα κοινωνικά στρώματα της πρωτευούσης.

   Προτιμήσαμε στο βιαστικό μας αυτό σημείωμα ν΄αναφέρωμε λίγους επισκέπτες από τις γνωστές πνευματικές κατηγορίες. Και μνημονεύωμε, αρχινώντας από τους περαστικούς μας ξένους, αποδήμους εκδότες και διευθυντές εντύπων του αποδήμου Ελληνισμού όπως: το ζεύγος Γιάλλουρου («Κρίκος» Λονδίνου), Ιάκ. Γιακουμάτος (εφημερίς «Ταχυδρόμος» Λονδίνου), Βιβή Σαββάκη (εφημ. «Ιντεπαντάνς» Παρισιού), Αδαμάντιος Λαιμός ο ιδρυτής και δντής του «Ελληνικού Θεάτρου» Αμερικής, οι Κύπριοι λογοτέχνες και διανοούμενοι Κώστας Μόντης, Πυθαγόρας Δρουσιώτης, Ανδρέας Ονουφρίου, Διομ. Γεωργιάδης – οι αθηναίοι εκδότες Αριστείδης  Μαυρίδης διευθυντής της «Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς», Ισαβέλλα Μαλλόβρουβα εκδότριας της «Σμύρνας», Ορέστης Λάσκος, ο πρόεδρος του «Συνδέσμου Λογοτεχνών» Ηλίας Σιμόπουλος, ο διευθυντής της «Ενημερωτικής» Παιανίας και γνωστός συγγραφέας Ευάγγελος Ανδρέου, ο διευθυντής της φιλολογικής εφημερίδος «Ανάταση» κ. Μαραγκός, οι καλλιτέχνες Άννα Βιτάλη, Χαρά Βιέννα, Αγγελική Καρατζά, κ. Αποστολίδη, Μιχάλης Νικολινάκος, Ζήσης Άφεριμ, οι λόγιοι και διανοούμενοι Β. Κοντουρίδης, ζεύγος Κουντούρη, Δημήτρης Κράνης, ζεύγος Καμπάνη, Στεφ. Φιλιππούσης, Γιάννης Αντωνόπουλος, Παναγής Λευκαδίτης, Απόλλων Λεονταρίτης, Νίκος Βεκρής, Λίλυ Δράκου, Πωλ Μενεστρέλ, Οδ. Εξαρχάκης, Φάνης Καπόπουλος, Ιφιάνασσα  Χατζηδημητρίου, Λάμπης Χρονόπουλος, Θωμάς Λαλαπάνος, Στεφ. Καλού, Τζ. Λαρά, κ.ά. »

 

 

 

 

 

 

Λευτέρης Γιάλλουρος

(απαντά και ως Γιαλλουρός).  

Επισυναπτόμενο ΔΕΛΤΙΟ 09.1975 Π.Π.Σ. και:

https://www.eurobooks.net/p/45390/krikos-diethnis-elliniki-epithewrisis-teyxi.html 

 

 

 

 

"Τα Παιδιά του Πειραιά" :

Ταβέρνα αναφερόμενη και σε μιά παρλάτα του Ζήση. 

Επισυναπτόμενο ΄΄ΒΑΓΙΑΝΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ΄΄ ΖΗΣΗΣ ΑΦΕΡΙΜ

Εγώ δεν έτυχε να πάω σ' αυτή την ταβέρνα. Πολλές και γνωστές ταβέρνες δυστυχώς "έσβησαν" χωρίς να αφήσουν αναμνήσεις και διεύθυνσή τους, έστω και στο διαδίκτυο, όπως του Κουτσουρόπουλου στα Πατήσια ή του Χρισταντώνη "Τα Σπάτα" της οδού Φυλής ή των Αδερφών Παπακωνσταντή της οδού 2ας Μεραρχίας Πειραιά, κ.ά. 

 

 

 

 

 

 

 

 

ασμάτιον σατιρικόν – συμποτικόν

« Βαγιανοπαρασκευή»

 

 

Ο Μάριος ξεκίνησε

μαζύ με την παρέα

όπως κάθε Παρασκευή

για «τα παιδιά του Πειραία».

 

Χίλιοι τον πάν’ από μπροστά

και δυό χιλιάδες πίσω

ποιόνε να πρωτοθυμηθώ

και ποιόν να λησμονήσω.

 

Ζωγράφοι, γλύπτες, σοφιστές,

φιλότεχνοι και ποιητές,

επίσημοι, ανεπίσημοι

και πλήθος θαυμαστές.

 

Μά ο καθένας δεν μπορεί,

όπου θέλει να καθήση,

αν πιό μπροστά ο Μάριος

τη θέση δεν ωρίση.