MARIO PUZO, The Dark Arena, debut novel, 1955 - MNHMOTEXNEION

 


Mario Puzo, “The Dark Arena”, debut novel,  1955

 

The Dark Arena, 1955, το πρώτο μυθιστόρημα του Mario Puzo.

 

[ Στο α’ μέρος το κριτικό σημείωμα προέρχεται από τον συντάκτη (άγνωστο) του ιστότοπου Pulp.

  Στο β’ μέρος παρουσιάζεται σύντομη παρουσίαση από το οπισθόφυλλο του εξωφύλλου του βιβλίου.

  Ατυχώς το εξώφυλλο του βιβλίου, εκδόσεις Bell, έχει τα εκδοτικά χαρακτηριστικά των pulp μυθιστορημάτων με την ημίγυμνη ξανθιά  καλλονή, προφανώς την παρουσιαζόμενη μέσα στο βιβλίο κεντρική ηρωϊδα ως Hella, ξαπλωμένη στο κρεβάτι μιας κρεβατοκάμαρας. ]

 

α’ μέρος

 

   Ο Mario Puzo δημοσίευσε το "The Dark Arena" στα 1955.

   Θα γινόταν παγκοσμίως διάσημος δεκαπέντε χρόνια αργότερα χάρη στο μυθιστόρημά του «The Godfather» [Ο Νονός], αλλά εδώ οι αναγνώστες τον βρίσκουν να εξερευνά τη Βρέμη της Γερμανίας μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία βομβαρδίζεται και χωρίζεται μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών στρατευμάτων.

   Ο κύριος χαρακτήρας του μυθιστορήματος, ο Walter Mosca,  προσπαθεί να βρει σκοπό σε αυτό το καταραμένο τοπίο, αλλά η φύση του και το χάος γύρω του τον εμποδίζουν να βρει την ανθρωπιά που έχασε στον πόλεμο. Ακόμη και η αγάπη της φίλης του Hella δεν φαίνεται να γεμίζει το κενό μέσα του.

   Το βιβλίο είναι εξαιρετικά τραγικό ως προς τη διάθεση (mood) από τις πρώτες κιόλας σελίδες του και καθίσταται προφανές ποιος χαρακτήρας πρόκειται να φέρει το βάρος του αναπόφευκτου θλιβερού τέλους.

   Το ταλέντο του Puzo σε αυτό, το εναρκτήριο μυθιστόρημά του που παράγεται σε ηλικία είκοσι πέντε ετών, λάμπει στο σκοτάδι.

   Όπως και πολλά πρώτα βιβλία, θα μπορούσε να ξεχασθεί, αλλά από την άλλη πλευρά είναι ενδιαφέρον όταν ο Puzo απλώνει τα λογοτεχνικά φτερά του σε μεγάλα περιγραφικά αποσπάσματα προφανώς προερχόμενα από προσωπική παρατήρηση.

 

 

 

β’ μέρος

 

  Από το εξώφυλλο του βιβλίου:

  

   «Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα με θέμα Αποχαιρετισμός στα όπλα από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.  ».

                                 (εφημερίδα): New York Herald Tribune

 

   Η «Σκοτεινή Αρένα» είναι η ιστορία της κατεχόμενης Γερμανίας,  όπου ένας Αμερικανός θα μπορούσε να ξεφύγει από τη δολοφονία ενός Γερμανού, αλλά να πάει στη φυλακή για «αδελφοποίηση» [forfraternizing’] με τη γυναίκα που αγαπούσε.

  Ήταν ένας κόσμος που κυριαρχείται από τη μαύρη αγορά, με το πανίσχυρο τσιγάρο ως το μέσο ανταλλαγής. Για μια κούτα τσιγάρα, ή λιγότερο, οι νικητές είχαν την επιλογή των γυναικών, ή σχεδόν ο,τιδήποτε άλλο ήθελαν.

   Αυτή ήταν η σκοτεινή αρένα όπου ο Walter Mosca, πρώην GI (κυβερνητικός πράκτορας) και τώρα πλέον πολίτης, πέρασε τις μέρες και τις νύχτες του. Ήταν εκεί, όπου εκείνος και η γερμανίδα κοπέλα του, η Έλλα, προσπάθησαν να φτιάξουν έναν κόσμο (δικό τους) μέσα από ένα μικρό δωμάτιο.